top of page
חיפוש

פטמת סיליקון-מקדם או משבש את ההנקה?

עודכן: 4 בינו׳ 2024





הידעת? שימוש בפטמות מגן (Nipple shields) כבר תועד במאה ה-16. אמנם לא פטמת הסיליקון כפי שאנחנו מכירות אותה בימינו. זאת הייתה פטמה מחומרים שונים ומגוונים כגון עץ, כסף, שנהב, עופרת, זכוכית ובהמשך גומי ואפילו לטקס. הסיליקון הוא החומר הכי עדכני ממנו מייצרים את פטמות המגן.

כבר בתקופה הקדומה הזו השימוש בהן נתן מענה לפטמות כאובות, להגנה על הבגדים מפני דליפת חלב וככלי עזר במקרים של פטמות שטוחות.

בימינו השימוש הכי שכיח בפטמות סיליקון הוא בהנקת פגים, תינוקות שנולדו לפני המועד, במעבר מבקבוק להנקה, פטמות שטוחות ועוד.

איך פטמת סיליקון תשפר את ההנקה?

  • פטמת סיליקון מספקת גירוי עמוק יותר בחלל הפה (אם לבייבי שלך יש חיך גבוה/לשון תת תפקודית או עניינים אוראליים אחרים, השימוש בה יכול לשפר את יכולות היניקה שלו).

  • לעתים פטמת הסיליקון "תפצה" במקרים של יניקה חלשה או פחות יעילה. למשל בקרב תינוקות שנולדו פגים או לפני המועד. פטמת הסיליקון "תפצה" על היניקה החלשה ותשמש כלי עזר עד שהוא יתחזק.

  • לעתים השימוש בה יועיל דווקא במקרים של טונוס שרירים גבוה. אם הבייבי שלך מפעיל לחץ מוגבר באמצעות הלסתות שלו יתכנו כאבים משמעותיים במהלך ההנקה.

  • פטמת סיליקון יכולה להשפיע על זרימת החלב ולעתים לווסת זרימה חזקה.

  • פטמת הסיליקון יכולה לסייע לך במעבר מהזנה בבקבוק לשד.

מתי פחות מתאים להשתמש בפטמת סיליקון?

  • פטמת סיליקון היא לא פתרון לפטמת פצועות, לעיתים היא אפילו תחמיר את המצב. ומצד שני, אם הנזק לפטמה שלך חמור ולא מאפשר לך להמשיך להניק במצב הנוכחי, ואולי את כבר חושבת על ויתור על ההנקה שלך, אפשרי לבדוק האם שימוש בפטמת סיליקון עשוי להקל ולספק לך פתרון זמני עד ההחלמה. רצוי לקבל תמיכה וליווי צמוד של יועצת הנקה.

  • אם את חווה אתגרים בהנקה, חשוב להבין לעומק מה הסיבה. פטמת הסיליקון יכולה לתת לך מענה זמני אבל רצוי להשתמש בה בתבונה כדי שלא לפגוע בתהליך ביסוס החלב.


כמה נקודות למחשבה:

האם נכון להציע פטמת סיליקון כבר ביממה הראשונה?

אני פוגשת המון אימהות שקיבלו את פטמת הסיליקון במהלך האשפוז בימים הראשונים בבית החולים. ביומיים-שלושה הראשונים את נמצאת עדיין בשלב הקולוסטרום: החלב הראשוני שמרקמו סמיך ואפילו צמיגי. שימוש בפטמת הסיליקון בימים הללו יכול לגרום לך להרגיש שהבייבי שלך יונק היטב כי את מזהה תנועות מציצה, אבל בפועל הוא יתקשה מאוד לינוק את הקולוסטרום דרך פטמת הסיליקון, כך ששימוש מוקדם מהרצוי, עשוי לפגוע ואפילו לשבש את תהליך ביסוס וייצור החלב, ולכן הפתרון הזה פחות מומלץ לימים הראשונים. עדיף לסחוט את הקולוסטרום באופן ידני ולהאכיל בכפית או במזרק.

האם התחושתיות השונה של פטמת הסיליקון בפה של הבייבי שלך תקשה על המעבר שלו בהמשך להנקה ישירות מהשד?

לפי Marsha Walker יועצת הנקה מוסמכת IBCLC, אנחנו לא יודעים אילו תינוקות יתקשו בהמשך לינוק ללא פטמת הסיליקון. בתקופה הראשונה לחיים, מערכת העצבים מגיבה לכל תחושה באמצעות תאי מרקל, תאים סנסוריים שנמצאים על השפתיים והלחיים של הבייבי שלך. תפקידם לקודד אינפורמציה בנוגע לצורה, מרקם ותחושה של האובייקט שנכנס לפה שלו. אם החשיפה הראשונה תהיה לפטמת סיליקון, יתכן שיהיה לו קשה בהמשך לינוק בלעדיה. זאת עוד סיבה שלא נרצה שההנקות הראשונות אחרי הלידה יהיו עם פטמת סיליקון אלא לאפשר לבייבי שלך לחוש את הפטמה שלך בפה שלו.

איך לבחור את גודל פטמת הסיליקון?

קיימות בשוק פטמות סיליקון בגדלים שונים. חשוב להתאים את קוטר פטמת הסיליקון לקוטר הפטמה שלך. התאמה טובה תתקיים אם פטמת הסיליקון צמודה לפטמה שלך.

המידות השכיחות הן: S=16mm M=20 mm L=24 mm

נעדיף פטמות סיליקון בעלות צורה של חצי ירח, כלומר בסיס מעוגל בחלקו, עליו נשען הסנטר של הבייבי שלך וחלק פתוח שיאפשר לאף שלו להיות קרוב לעטרה, להריח ולחוש את מגע עורך.

איך להניח את פטמת הסיליקון באופן נכון?

  • בחרי את הגודל שתואם לקוטר הפטמה שלך

  • הפכי את פטמת הסיליקון כמו כובע סומבררו.

  • החזיקי בחיבור שבין הקונוס הבולט לבין הקצוות.

  • את יכולה ללחח מעט את הקצוות במים כדי שפטמת הסיליקון תידבק טוב יותר לשד.

  • השתדלי למקם את החלק המלא של פטמת הסיליקון כך שהסנטר של הבייבי שלך יישען עליו והחלק הפתוח ימוקם בכיוון האף שלו.

  • שימי לב שנוצר וואקום קל בין פטמת הסיליקון לפטמה שלך כך שהיא צמודה אליה ולא משתחררת מהשד.

  • כדאי לסחוט מעט חלב לתוך פטמת הסיליקון כדי למלא אותה לפני תחילת ההנקה.

בסרטון הקצר הבא יש הדגמה איך להלביש נכון את פטמת הסיליקון:







ועוד כמה דגשים:

  • פטמת סילקון עשויה להפחית את יצור החלב ולכן אני מציעה לך לקבל תמיכה וליווי צמוד מיועצת הנקה כדי להעריך: האם יש צורך לשלב שאיבות? האם קצב העלייה במשקל תואם לגילו של הבייבי שלך? האם ההנקה שלך מתבססת באופן הולם.

  • מניסיוני, השימוש בפטמת סיליקון יכול לא פעם לתמוך בהנקה שאולי לא הייתה מתקיימת ללא הסיוע של "גלגלי העזר" הללו. אבל תמיד נשאף לקצר את תקופת השימוש בה למינימום ולקדם הנקה טובה ומבוססת בלעדיה.

איך תתרחש הפרידה מפטמת הסיליקון?

לפעמים את פשוט לא מוצאת אותה (היא הרי שקופה וקטנה), הבייבי שלך בוכה ואת מחליטה לנסות להניק בלעדיה. ואופס, זה פשוט עובד! אבל לעתים התהליך ממושך יותר. אפשרי להתחיל את ההנקה עם פטמת הסיליקון כפי שהבייבי שלך רגיל ומכיר ואז כשהוא כבר רגוע, נסי להסיר אותה במהירות ולהצמיד אותו ישירות לשד. אפשרות נוספת היא לנסות להניק בלעדיה כשהבייבי שלך מנומנם או ישנוני. תוכלי לגרות לו את רפלקס היניקה באמצעות הכנסת האצבע שלך בעדינות לכיון החיך שלו, כשהוא מגיב במציצה, הוציאי את האצבע במהירות מפיו ונסי להצמיד אותו אל השד. אפשרי לנסות את אותה טכניקה עם מוצץ. חשוב לשמור על אוירה נינוחה ורגועה חוויה טובה עבור הבייבי שלך כדי שלא לייצר תסכול מיותר.


References:

  • Chertok, ilana RA. "Reexamination of ultra-thin nipple shield use, infant growth and maternal satisfaction. "Journal of clinical nursing 18.21 (2009): 2949-2955.

  • Walker, Marsha. "Nipple Shields." Clinical Lactaion 7.3 (2016): 100-107.

  • Wilson-Clay, Barbara. "Clinical use of silicone nipple shields". Journal of Human Lactation 12.4 (1996):279-285.


bottom of page